על איזון וצמיחה...
במהלך ההיסטוריה האנושית, הגיעו תורות רבות, פילוסופיות חיים עתיקות ואנשים רבים להבנות עמוקות לגבי מהות החיים. איך כדאי ורצוי לחיות כדי שיהיו מספקים ומלאי תוכן ומשמעות. בגדול – איך להיות מאושרים…
נכתבו ספרים רבים, נולדו זרמים ועד היום האנושות ממשיכה ללמוד את משמעות החיים ואת רזי הדינמיקה האנושית.
בכתוב כאן אני לא מתיימרת לחדש דבר. עם זאת, אני מרגישה צורך לשתף בתובנות אישיות שנבטו מתוך מסלול חיי, שלתפיסתי תרמו לי מאוד לתחושת הגיבוש והכוח הפנימי שאני חווה היום והרצון לתת ממה שאני למדתי גם לאחרים. לרוב אני בוחרת להתמקד בקשרים אנושיים ובמערכות יחסים שלתפיסתי הם היסוד והבסיס לקיום שלנו.
מסלול חיי היה פתלתל, קשה, טוב, מקל, מלמד!!! כפי הנראה דומה למסלול חיים של כל בני האדם (למרות מינונים שונים שקיימים בחייו של כל אחד מאיתנו).
במהלך מסע החיים שלי, נפלתי וקמתי, טעיתי, למדתי, שוב טעיתי, שוב נפלתי ושוב קמתי ועם הזמן הצלחתי להפנים שיעורי חיים שמאוד תרמו לי ולפיתוח תחושת העצמי שלי.
מתוך המקום הזה של בהירות וראייה ברורה ונקייה יותר של חיי. מתוך הבנה וקבלת העולם כפי שהוא ומתוך תחושת שלמות ושלווה פנימית, אני מרגישה צורך "להעביר את הטוב הזה הלאה".
כמו רובנו, בכל תקופות חיי, הן הקשות והן הטובות, לא תמיד הבנתי מה מנחה אותי. למה אני נוהגת כפי שאני נוהגת ולמה קורים לי דברים מסוימים… אבל לשמחתי הרבה, האינסטינקטים הטבעיים שלי הובילו ועדיין מובילים אותי למקומות טובים ונכונים ועל כך אני מודה כל יום. אני מודה על כך שבורכתי ביכולת ללמוד את החיים, לשרוד אותם, לאהוב אותם, לחיות אותם, לצמוח מתוכם ולראות את הצדדים הטובים בכל דבר (גם אם לפעמים זה בדיעבד:-)).
כולנו יודעים שהחיים הם דבר מורכב ולא פשוט אבל כולנו גם מכירים את אלה שנוהגים לתאר את החיים כ"קשים" או "אכזריים", ואני אומרת שהחיים הם גם קשים וגם קלים, גם טובים וגם רעים. החיים מגוונים, משתנים וגם מאתגרים. וכדי שנוכל לחיות טוב וליהנות ממסלול חיינו, חשוב שנצליח לפתח את היכולת ללמוד ולהבין את הדופק של זרימת החיים בכלל ושלנו בפרט.
בראייתי הדבר החשוב ביותר הוא להגיע להבנה העמוקה שלכולנו יש תקופות טובות ויש תקופות קשות ושתפקידנו בעולם הזה הוא "לזרום" עם מה שקורה, לקבל את מה שקורה, להתבונן סביבנו ומתוך המקום הזה ללמוד ולצמוח.
עוד דבר קריטי וחשוב לחיים שלווים וטובים הוא פיתוח של ידיעה פנימית עמוקה שיש תמיד אור בקצה המנהרה ושהאור הזה יגיע בעזרתנו בלבד ובזכות הרצון שלנו להגיע לשם… אבל חשוב שזה יבוא מתוך ידיעה שאותו אור יגיע בזמן הנכון לנו. כשהנפש שלנו והחיים שלנו יהיו מוכנים ובשלים להגיע למקום הזה.
סבלנות ואופטימיות הן מילות המפתח והרצון להגיע לשם הוא המפתח!!!
כדי שנגיע למצב בו נוכל להביט בעצמנו ולראות אדם מפותח שחי בשלום עם עצמו ועם סביבתו, אדם שמפתח מערכות יחסים טובות ובריאות וחי באהבה עם עצמו ועם הסביבה. כדי שנוכל לחוות את עצמנו כאנשים שלמים ושלווים שיש להם גרעין פנימי חזק, חשוב שאנחנו נתגייס ונתחיל לחתור כל הזמן לשיפור וצמיחה אישית.
התהליך של חיים מאושרים הוא בעצם אריגה עדינה של תכונות בסיסיות ונרכשות במינון נכון כדי להגיע ליצירה השלמה שהיא החיים שלנו בעולם הזה.
ואני, שמאמינה בהרמוניה ואיזון, רואה עד כמה חשוב ליצור איזון בכל המרכיבים של חיינו ולא ללכת לקצוות.
למשל רוחניות יתר או פרקטיות יתר הם לא הדרך הנכונה לחיות את החיים. גם רגשיות יתר או רציונליות ומעשיות יתר לא גילו את עצמם כיעילים לאורך זמן, כי אין בהם תנועה וגמישות… השילוב בין הדברים שלכאורה סותרים את עצמם הוא בעיני ה-דבר שיכול לעזור לנו לצלוח את החיים בצורה טובה (בדיוק כמו תפיסת הדת על לימודים ועבודה-"אין לחם בלי עבודה"). אני מאמינה שנכון ואפילו קריטי לשלב את העולם הגשמי עם העולם הרוחני שלנו, את הרגש והרציונל… ושוב גם כאן הסוד הוא במינון…
- אחד הדברים החשובים ביותר בתהליך הצמיחה הוא איזון!!!
וחשוב שהאיזון יבוא לידי ביטוי בתחומים שונים בחיים:
- אהבה וכבוד
- וויתור על אגו בשילוב אהבה עצמית
- השתלבות טובה בחיים הארציים שלנו תוך אימוץ נקודת מבט "חייזרית"
- ראייה מפוכחת של העולם בשילוב עם אידיאלים וחלומות
- אימוץ גישת חיים פטליסטית ללא איבוד המשמעות וטעם החיים
על אהבה וכבוד!!!
אהבה וכבוד לעצמי, לזולת ולחיים.
לתפיסתי, מי שמצליח לשלב בין שלוש המרכיבים האלה בצורה מאוזנת ובמינון הנכון, יכול להגיע למצב שבו הוא מנהל את חייו מתוך תחושה של שלמות פנימית, סיפוק, עומק ושלווה.
כדי להגיע לזה, חשוב שנפנים את התפיסה הזו ולשנן ולנסות לחיות אותה ימים, חודשים ושנים….
המאבק ליצור את האיזון בין הדברים עשוי לבוא לידי ביטוי במצבים בהם כבוד לעצמי וכבוד לזולת סותרים זה את זה, כי פעמים רבות יש מאבק בין החלקים האלה כי אם אני באהבה וכבוד לעצמי, לא תמיד אני יכולה להיות באהבה וכבוד לאחר. לכאורה זה סותר… יש אנשים שיכבדו את עצמם ויפגעו באחר כדי לשמור ולהגן על עצמם ויש כאלה שיפגעו בעצמם כדי לשמור על האחר ועל מערכות היחסים…
האומנות ביצירת האיזון והמינון הנכון בין הדברים יביא לאיזון אופטימלי וזרימת חיים מתוקנת בלי להיכנס למצב של שולט ונשלט, מוביל ומובל וכן הלאה… וזה אפשרי כי לרוב התפיסה של או אני או אתה היא תפיסה שגוייה ומעוותת והעבודה העיקרית שלנו שם היא למצוא את הדרך ל'גם וגם'.
וויתור על אגו בשילוב אהבה עצמית
וויתור על האגו לא אומר שאנחנו צריכים להפוך את עצמנו ל"כלום" או לוותר על עצמנו או על כבודנו. וויתור על האגו פירושו הבנה עמוקה ובסיסית שאנחנו אולי מרכז העולם אבל אנחנו מרכז העולם אך ורק של עצמנו!!! רק באופן הזה האגו יכול לקבל את מקומו הראוי ולהשאיר מקום לכבוד העצמי, לחמלה ולהבנה העצמית. אין, ולא אמורה להיות סתירה בין השניים! (אם עדיין יש קונפליקט, כדאי לשים דגש על העבודה בנושא הזה כדי שנוכל להגיע לנקודה המדויקת של איזון בין השניים).
כשאנחנו מבינים את הדקויות והתנועה העדינה בין שני הקצוות הללו שאומרות: "אני הכל וגם לא כלום בעת ובעונה אחת", אנחנו יכולים להגיע למרקם נכון שבין וויתור על אגו לבין תחושת אהבה עצמית פנימית מאוזנת שלא באה ממקום של גאוותנות, חשיבות עצמית וכו'… אלא מתוך אהבה אמיתית ותחושות אמפתיה וחמלה לעצמנו.
מה התוצאות של הוויתור על האגו?
- נצליח לפתח עמדה גמישה יותר מול הזולת. נצליח לוותר על הגישה של ביטול הדברים של האחר. נוכל לשחרר את עמדת ה"צודק". וויתור על דברים שונים ומגוונים שבעבר הייתה להם חשיבות עליונה ולפתע הם ייראו לנו זניחים ופחות קריטיים.
- נצליח לפתח ראייה אובייקטיבית ומגוונת (רב צדדית). נצליח לראות את שני צדי המטבע ולהבין שיש תמיד יותר משני צדדים לכל דבר…
- נבין את השונות. נצליח לראות ולהפנים שכל סיטואציה יכולה להתפרש בצורה שונה ע"י אנשים שונים. וכשנבין זאת, גם נצליח לא "ליפול" למלכודת שבה אנחנו בטוחים שדרך המחשבה שלנו וזווית הראייה שלנו הן הנכונות והמדוייקות ולכן בהכרח אנו צודקים והאחר טועה.
- נגיע ליכולת להקשיב פתוח. נצליח לפתוח את אוזננו וליבנו ולהקשיב לקולות אחרים מלבד הקולות שלנו.
- נצליח לנפות בין עיקר לטפל בחיים.
אימוץ נקודת מבט "חייזרית"
ללמוד להתבונן על העולם סביבנו דרך מה שאני אוהבת לכנות "נקודת המבט החייזרית". נקודת מבט זו היא בעצם זווית ראייה שונה של כל נושא בחיינו ע"י הניסיון שלנו "לשאוב" את עצמנו למקום אחר – מקום מנותק ולהסתכל על סיטואציות שונות שקורות לנו בחיים ממקום נקי, כאילו היינו חייזרים שזה עתה ירדו לכדור הארץ וחווים לראשונה את העולם ללא דעות קדומות, משקעים, חינוך ומטענים עודפים.
רק אנחנו מול הסיטואציה – הכי נקי שאפשר.
בשבילי זו הדרך להתחבר למי שאנחנו באמת לפני שהתכסינו בשכבות שכיסו על הגרעין הפנימי האמיתי שלנו. כולנו מורכבים מגרעין – שהוא בעצם אנחנו. על הגרעין הזה מתווספות עם השנים שכבות רבות של הרגלים שסיגלנו לנו במהלך החיים, השפעת המקום בו גדלנו, האנשים איתם גדלנו, החינוך אותו קיבלנו וכו'… תהליך הניתוק ה"חייזרי" הזה יכול לעזור לנו להחזיר את עצמנו למקום הנקי שבו היינו כשרק נולדנו, לפני שהתחלנו לספוג את החינוך ואת השפעות הסביבה.
כדי להשתחרר מכל הדברים הללו ולהגיע לגרעין הפנימי והאמיתי שלנו, אנחנו צריכים לעשות עבודת ניקוי וניפוי שיוצרת הפרדה בין אותם חלקים חיצוניים שנדבקו אלינו לבין הגרעין האמיתי של מי שאנחנו.
הניסיון לשנות את אותם דפוסים, הרגלים, דעות קדומות עד למציאת הגרעין המקורי של נשמתנו היא האתגר האמיתי והמסע האמיתי של חיינו.
ראייה מפוכחת של העולם בשילוב עם אידיאלים וחלומות
אל תוותרו לעולם על החלומות והשאיפות שלכם!!!
זה המנוע שלנו כבני אדם. זה מה שגורם לחדוות החיים ותחושת המשמעות שלנו בעולם הזה. אבל… לצד זה אנחנו חייבים לשמור על האיזון בין מה שאנחנו רוצים לבין מה שאנחנו יכולים, ובין מה שהחיים שלנו "מתכננים לנו".
אם אנחנו לא מסייגים את זה באופן הזה ויוצרים תנועה של רצון מחד וקבלה של המציאות מאידך, אנחנו עלולים לפתח תסכול ותחושת אוזלת יד שישפיעו עלינו ועל חיינו לרעה.
אז לגמרי חשוב שנהיה מודעים לעצמנו וליכולות שלנו ולצד זה, חשוב שנדע למה אנו מסוגלים ולמה לא. חשוב שנהיה מחוברים למציאות אבל שלא נפסיק לחלום.
סוד האיזון הוא לדעת להתאים את החלומות שלנו למגבלות המציאות כדי לא להיכנס לתסכול מחד ולא לקפוא על שמרינו מאידך.
גישת חיים פטליסטית בלי לאבד את טעם החיים
אני מוצאת שהרבה פעמים גישה פטליסטית עשוייה להוביל אותנו לאבד את שמחת החיים, לאבד את החיוניות שלנו ואת התשוקה לחיים, לאבד את הדרך ואת הכיוון שלנו, שהרי לפי גישה זו, "ממילא נמות מתישהו" אז למה להתאמץ? למה לנסות?
האתגר שלנו כאן הוא להבין שלכל דבר יש סוף וששום דבר לא בטוח בחיים (כמו ששמעתי פעם מישהו אומר – "ברגע שנולדנו – כולנו נידונים למוות"… אבל חשוב שנלמד לחיות את החיים במלואם לצד זה, לצד הידיעה שאנחנו בני חלוף. שנדע לחיות את חיינו עם תשוקה, עם חדוות יצירה, עם אהבה ופשוט ליהנות מהם עד תום.
אלה שיעורי חיים שכולנו לומדים כל החיים.
זה קשה אבל מניסיוני, זה לא בלתי אפשרי.
אנחנו לא חייבים לעבור שיעורי חיים קשים כדי להצליח להגיע למקום טוב (אני מקווה :-)). אני מאמינה שאפשר ללמוד ו"לתרגל" את זה. התרגול הזה מאפשר לנו להכיר את עצמנו טוב יותר, להבין את עצמנו עמוק יותר ובסופו של דבר לקבל את עצמנו כפי שאנחנו, עם הטוב ועם הרע ועם ההזדמנות לשינוי.
עם הזמן התהליך הזה מפתח בנו את היכולת להתבונן ולנתח את הדברים בצורה נקייה ומפוכחת יותר ויותר… ובחוויה שלי זה מין תהליך שיוצר אדם חזק יותר, מגובש יותר שמכיר את עצמו ברמה הכי בסיסית ועמוקה ומקבל ואוהב את עצמו בדיוק כמו שהוא!
אם אתם מרגישים צורך לקרוא ולהעמיק עוד, לפניכם קישור לספר שכתבתי בדיוק על נושאים אלה ועוד רבים אחרים…
לחיי הצמיחה שלכם!